Skip to content

Mi jelent az aszfalt/bitumen

Az ásványolaj-bitumen termoplasztikus termék, amelynek viselkedése és konzisztenciája nagy mértékben függ a hőmérséklettől, miközben Közép-Európában a normál éves hőmérsékletek mellett az aszfalt szilárd állapotú marad. Amennyiben 120 °C fölötti hőmérsékletre melegítjük, a normál útaszfalt folyósítható, szállítható és felhasználható. A világszerte ismert 1300-nál is többféle ásványolaj típus közül az európai normák szerint mindössze 10% alkalmas aszfaltgyártásra.

Legyen nyers vagy módosított, fluxált vagy emulgeált, tapadó/ragadó, kohéziós és elasztikus tulajdonságai, vízátnemeresztő képessége, feldolgozhatósága, tartóssága, ára és reológiai tulajdonságai ideális alapanyaggá teszik az útépítésben és ipari felhasználások (építés, autóipar, háztartási készítmények, stb.) számára.

Az ásványolaj a tengeri élőlények lassú bomlása során keletkező természetes anyag. A bitumen a kiválasztott ásványolaj típusok finomítókban történő feldolgozása során, a legnehezebb frakciók összekeverésével (bitumen alap) keletkezik. A frakciók atmoszférikus és vákuum- desztilláció eredményei. A feldolgozás egyes speciális lépései nem minden finomítóban állnak rendelkezésre. Desztilláló egységek azonban mindegyikben találhatók.

Bizonyos bitumen bázisok oldószerek (cseppfolyósított gáz) segítségével történő feldolgozása aszfaltmentesítésként ismert. Lehetővé teszi a raffinátumok (oldószer segítségével eltávolított könnyű rész) és az aszfaltmentesített maradék szétválasztását, amely speciális felhasználásra alkalmas, bizonyos aszfalttípusok gyártása során használható. A levegőárammal való befúvás (bizonyos bitumen bázisok termikus vagy katalitikus oxidációja) lehetővé teszi módosított tulajdonságokkal rendelkező, ipari felhasználásra alkalmas bitumenek létrehozását.