Skip to content

Fokozott tapadású, a víz hatásaival szemben ellenálló Azalt AP® bitumen

Örömmel tájékoztatjuk a TOTAL csoport hozzáadott ragasztó összetevőt tartalmazó útépítési bitument érintő projektjéről.

Jelen műszaki megoldás népszerűsítésének részeként egy projektet készítettünk elő az in-line gyártási feltételek mellett ragasztó/tapadó adalékkal kevert útépítési bitumen forgalmazásának támogatására.

A Total laboratóriumaiból származó eredmények alapján meggyőződésünk, hogy az adalékok kötőanyagot tartalmazó keverékhez történő optimális keverése alapvető fontosságú a kőzetágyhoz való tapadóképesség növelése szempontjából.

Ezért kínáljuk 2016 szeptember - november hónapjaiban a cseh és a szlovák piac számára az így módosított/a kötőanyag kőzetágyhoz való tapadásának erősítése érdekében adalékkal ellátott útépítési bitumenek kipróbálásának lehetőségét, a normál Azalt útépítési bitumen áráért.

A bitumenkeveréket kőzet és körülbelül 4 - 7% bitumenes kötőanyag alkotja, amelynek tulajdonságai döntő jelentőséggel bírnak az útburkolat viselkedése és életciklusa szempontjából. A bitumenes kötőanyag nagyon fontos tulajdonsága az adhézió, azaz a kőzetfelülethez való tapadóképesség. A bitumenes kötőanyag tapadási tulajdonságainak javítása tapadást segítő adalékanyag hozzáadásával jobb ellenállást biztosít a víznek az útburkolatra gyakorolt negatív hatásaival szemben.
A víz jelenléte az útburkolatban a bitumenes kötőanyag elválását okozza a kőzetfelülettől, ami pl. repedésekhez és deformációkhoz vezet.

A tapadást segítő anyagok között szerepelnek a kationos felületaktív anyagok, amelyek molekulái pozitív töltésű hidrofil végükkel kapcsolódnak a kőzetfelület negatív töltésű középpontjához, és a molekula hidrofób valamint oleofil szénhidrogén részecskéi megtapadnak a bitumenes kötőanyagban. A tapadáskönnyítő adalék tehát hídként vagy ragasztóként szolgál a bitumenes kötőanyag és a kőzetágy között, ami növeli a víz áthatolásával és ennek negatív hatásaival szembeni védelmet.

A Total laboratóriumaiból származó eredmények alapján meggyőződésünk, hogy az adalékok kötőanyagot tartalmazó keverékhez történő optimális keverése alapvető fontosságú a kőzetágyhoz való tapadóképesség növelése szempontjából. A tapadássegítő adalékot intenzíven adagolják az útépítési bitumenes kötőanyaghoz, in-line gyártási körülmények mellett.

Az adalékanyaggal kiegészített kötőanyag előnyei

  • Az adalékanyag intenzív bedolgozása jelentős mértékben növeli a tapadást a bitumen és a kőzetágy valamennyi illesztőfelületén 

  • Nincs szükség a berendezések műszaki átalakítására a keverő üzemben
  • Jobb belső logisztika - az adalékanyagok mozgatása és raktározása nem szükséges 
  • A költségek csökkenése, a keverő üzem berendezései kihasználtságának hatékonyabbá tételével 

Az Azalt AP®  adalékanyaggal készült bitumenes kötőanyag érdesített keverékek burkoló vagy alátét rétegeiben, öntött aszfaltban és vízgazdálkodási építményekben való használatra alkalmas. Ezek alábbi típusait kínáljuk: Azalt 30/45 AP, Azalt 35/50 AP, Azalt 50/70 AP és Azalt 70/100 AP.

Érdeklődés esetén, kérjük jelentkezzen - szívesen szállítunk 0,5 - 50 kg mennyiségű mintákat, és további anyagokat is küldünk. A teljes Azalt AP® termékcsalád megfelel az EN 12591 szabvány útépítési bitumenre vonatkozó követelményeinek.